Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wij hechten groot belang aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Van Loon Leidingsystemen. In onze visie hebben alleen ondernemingen die een duurzame bedrijfsvoering nastreven en die de belangen van Alle Stakeholders behartigen bestaansrecht. Punt. Alle stakeholders, dus ook onze Aarde en toekomstige generaties die hier zullen leven. Daarom hebben wij oog voor een zeer spaarzaam gebruik van eindige grondstoffen, van energie en staan de veiligheid en het welzijn van onze mensen altijd op de eerste plaats.

heftruck terrein

Kunststof leidingsystemen en recycling

Het begint al met ons assortiment. Het merendeel van onze leidingsystemen is van kunststof. De afgelopen jaren hebben diverse onafhankelijke instanties wetenschappelijk aangetoond dat kunststof leidingen aanzienlijk duurzamer zijn dan alternatieven die van andere materialen zijn gemaakt. Deze leidingsystemen laten een veel kleinere ecologische voetafdruk achter. Dit is onder meer doordat de productie van kunststof leidingen veel minder energie kost dan de alternatieven. En er gaan veel minder eindige grondstoffen in dat productieproces om. Ook het uiteindelijke gewicht van de producten is aanzienlijk minder, zonder dat dit de functionaliteit vermindert. En dat levert weer een aanzienlijke besparing in brandstof en transportkosten op. Daarbij zijn ze in de meeste gevallen ook nog eens recyclebaar. De kunststof leidingen industrie in Nederland is een voorloper op het gebied van recycling. Al sinds de jaren ’80 worden gebruikte kunststof leidingen ingezameld, naar een verwerkingsfabriek gebracht en daar tot grondstof voor nieuwe kunststof leidingen omgezet. Van Loon Leidingsystemen werkt actief mee aan dit proces en speelt vaak een belangrijke rol in het vinden van goede bestemmingen voor restpartijen.

recycleheftruck terrein natuur

Duurzaam waterbeheer

PVC InfiltratiebuisGoed functionerende leidingsystemen zoals Van Loon die in het assortiment heeft, leveren een concrete bijdrage aan duurzaam waterbeheer. Duurzaam waterbeheer zorgt ervoor dat we water hebben op tijdstippen en locaties wanneer en waar we het nodig hebben. Verdroging van het land en een tekort aan drink- en sproeiwater ten behoeve van de landbouw worden zo voorkomen. Verder zorgt duurzaam waterbeheer er ook voor dat we geen water, en zeker geen vervuild water, op plaatsen hebben waar dat niet wenselijk is. Geen overstromingen, geen overbelaste riolen en geen lozing van rioolwater op schoon oppervlaktewater. Duurzaam waterbeheer is vandaag de dag een cruciaal middel om de volksgezondheid en welzijn te garanderen.

 

Duurzame bedrijfsvoering

wagenpark ladenMaar ook in onze dagelijkse handel en wandel denken en doen we “groen”. Wij vinden dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Het is vaak gewoon een kwestie van even nadenken over hoe je iets doet en je gezonde verstand gebruiken. Bij Van Loon zit duurzaamheid in zowel de grote als de kleine dingen. Ons wagenpark bijvoorbeeld is divers samengesteld, zodat wij voor elke klus het juiste voertuig hebben. Al onze auto’s zijn geselecteerd op zuinigheid en minimale CO2 uitstoot. Wij rijden nooit met halve ladingen. We kienen onze routes heel precies uit en maken hele duidelijke afspraken met onze klanten. En die afspraken, daar houden we ons ook aan. Zo worden er nooit overbodige kilometers gereden. Wij gaan op dezelfde manier met onze leveranciers om. Geen vrachtwagen gaat alleen met een paar dozen voor Van Loon rijden. Ons bedrijfsgebouw en opslagloods zijn goed geïsoleerd en worden op een verantwoorde manier verwarmd. En dan alleen op die plaatsen waar het nodig is. En uiteraard doen we dat met groene energie. En oh ja, als we ’s avonds naar huis gaan doen we het licht uit.

Mensen zijn het belangrijkst

Team foto bewerktHoe je ook naar een bedrijf als het onze kijkt, het is en blijft mensenwerk. En onze mensen, daar zit onze grootste waarde in. Niet in ons pand, niet in onze leidingsystemen, niet in ons wagenpark, maar in onze mensen. Daarom heeft veilig werken bij Van Loon altijd de hoogste prioriteit. Wij leren onze mensen hoe ze veilig moeten werken en stellen ze alle middelen om dat ook te doen ter beschikking. Wie bij ons langskomt zal snel merken dat de sfeer bij Van Loon gezellig en gemoedelijk is. Dit vinden wij belangrijk. Niet alleen om onze klanten zich welkom en “thuis” te laten voelen, maar ook voor onze medewerkers willen wij een werksfeer creëren waarin iedereen zich prettig voelt en in zijn of haar waarde wordt gelaten. Een omgeving ook waarin we elkaars talenten ontplooien en zwaktes opvangen. We zijn een klein team, dus we moeten wel samenwerken. En dat doen we altijd op een constructieve en respectvolle manier. En zo gaat iedereen iedere dag met plezier naar zijn of haar werk! Van Loon Leidingsystemen doet ook met regelmaat mee aan sociale re-integratie trajecten, waarin mensen die deels arbeidsongeschikt zijn een passende werkkring zoeken. Veel van deze mensen vinden dat bij Van Loon.

Maatschappelijke betrokkenheid

Onze relatie met onze vestigingsplaats Oosterwolde is hecht te noemen. Van Loon zorgt voor wat werkgelegenheid en op haar beurt telt Oosterwolde en directe Van Loon MTB team in actieomgeving een flink aantal trouwe klanten. Het gaat dus twee kanten op. Wij zijn een groot aanhanger van het zogenaamde “teruggeven”. Om dat heel concreet te maken, participeert Van Loon Leidingsystemen in een aantal jaarlijkse evenementen die in Oosterwolde worden georganiseerd. Die participatie kan bestaan uit het ter beschikking stellen van materialen maar ook uit sponsoring. Van Loon Leidingsystemen is bijvoorbeeld hoofdsponsor van het lokale Mountainbike Team. Sportief bezig zijn in de vrije natuur. Dat is nou typisch zoiets waar wij veel waarde aan hechten! Lees hier meer over het Van Loon Mountainbike Team.